Ketil Haugland  skrev dette innlegg i forbindelse med klubbens arrangement med Morten Hvaal, tirsdag den 21.3.2023, på ÅS VGS. Han tok bilder både fra klubbens årsmøtet, på utstillingen og under foredraget med Morten Hvaal.
Ketil Haugland:
Det ble en utrolig spennende kveld i auditoriet på Ås videregående skole der pressefotograf Morten Hvaal (https://instagram.com/mortenhvaal?igshid=YmMyMTA2M2Y😊 holdt et høyst engasjerende og tankevekkende foredrag.
Morten er en velrenommert fotograf nasjonalt og internasjonalt.
I kveldens foredrag var han innom flere temaer hvorav et gjaldt manipulering av bilder.
Temaet er ikke nytt fordi vi har fått maskinlæring som kan generere kunstige bilder i realtime ut fra instrukser du gir.
Steve McCurry som bl.a. ble kjent for bildet av Afghan Girl ble flere ganger tatt med buksa nede for å ha manipulert prisvinnende bilder i Photoshop.
På lerretet bak Morten er det McCurry’s øyne som lyser – og det er ikke alltid det de øynene har sett som kommer fram i hans bilder.
Det ble også noen sterke historier fra Mortens liv som fotograf i kriger og kriser over hele verden.
Hans bilde av Irma som lå i sjette etasje i et utbomba sykehus i Sarajevo utløste en internasjonal operasjon (https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Irma).
Morten bor nå i Ustaoset hvor han fotograferer mye landskap – helst i dårlig vær. Fantastiske bilder.
Han tok seg også tid til å juryere bilder som fotoklubbens medlemmer hadde sendt inn og hans gjennomgang av de tre bildene han likte best ble også en interessant seanse.
Virkelig et fordrag som hadde fotjent et enda større publikum. Velkommen igjen, Morten!